Çocuklarımız bu yılki sınavda zorlandılar. Bunun sebebi zor sorular olması, müfredat dışı sorular gelmesi kesinlikle değildi. Öğrenciler ezberlemeye alıştıkları için yeni sistemle birlikte düşündürücü, mantık yürütülen ve yorumlamaya yönelik sorular karşısında zorlandılar. Daha önceki sınavlarda kazanımlardan gelen sorular şimdi kazanımları yorumlamaya yönelik oldu. Bu tip sınavlara hazırlanabilmek için piyasada bulunan kitapların bir çoğu yetersiz. Ancak devlet kitaplarıyla çalışan, devlet kitaplarında bulunan resimlerin altındaki bilgilere bile dikkat eden öğrenciler avantajlı konuma geçti. O yüzden bu sınavlara çalışırken devlet kitapları çok iyi işlenmeli, gelecek soruların devlet kitaplarından çıkabileceğini unutmamalıyız. Milli Eğitim Bakanlığının kendi sitelerinde hazırlanan sorular, deneme sınavları irdelenerek çözülmeli her soruya farklı bakış açıları getirilerek, üzerine düşünülerek çözülmelidir. Sınav sorularına benzer kaynaklar önümüzdeki yıl için piyasaya çıkacaktır.
Bu yıl iki oturumda gerçekleşen 2 Haziran 2018 deki sınavın ilk oturumu 09.30 da başladı. Sözel bölüm sorularının yer aldığı bu oturum 75 dakika sürdü. Ikinci oturumda ise sayısal bölüm soruları 60 dakikada tamamlandı. Öğrenciler iki oturum arasında sınava girdikleri okuldan ayrılmamak şartıyla 45 dakikalık bir mola verdiler. Sınav sonunda kitapçıklar öğrencilere dağıtıldı.
http://odsgm.meb.gov.tr adresinden sözel ve sayısal bölüm kitapçıklarına da ulaşabilirler.
Yapılan sınavın zorluk derecesi tartışmalara yol açsa da 8 yıllık eğitimleri süresince edindikleri kazanımların dışında bir sınav kesinlikle değildi. Kitap okuma alışkanlığı olanlar hızlı okudukları için zaman kazandılar. Problem çözerken adım adım ilerleyenler örneğin; problemde verilenler nedir? istenilenler nedir? ve cözüm nedir? şeklinde problemi irdeleyerek çözenler matematik sorularında hata yapmadılar. Ezberci, test çözüp soru ezberleyenler yorum yapamayan, farklı bakış açılarıyla soruya yaklaşamayanlar maalesef başarasız oldular. Sınava hazırlanırken amaç sınava hazırlanmak olmamalıdır. Sınav; emin adımlarla gelecek merdivenini tırmanmada bir basamak olmalıdır. Kişi bilgi açısından donanımlıysa, görev bilinci oluşmuşsa, kitap okumaya bir zorunluluk olarak görmüyorsa, disiplinli ve düzenliyse önüne çıkacak her sınavda başarılı olması kaçınılmaz olacaktır. Çözülen soru sayısının fazla olması başarıyı da beraberinde getirecek demek değildir. Öğrencilerin çoğu bildikleri konulardan soru çözmeye çalışırlar halbuki burda sorunun sayısı değil öğrencinin ihtiyacını karşılayıp karşılamadığı eksiğini tamamlayıp tamamlamadığı onemlidir. Ayrıca yapılan bir diğer yanlışta sorular çözülür bugun 300 soru çözdüm 20 yanlışım var diyerek çalışma tamamlanır halbuki yapılan yanlışlar incelense hangi nedenle yanlış yapıldığı belirlense yapılacak tekrar çalışmalarında o konular üzerinde daha çok durulsa yerinde saymak yerine kayda değer bir gelişim görebilirler. Unutmayın ki en etkin öğrenme hata yapmaktır. Moraliniz bozulmasın diye hata yapacağınız konulardan uzak kaldıkça küçük bir tepe olan o kaygı bir süre sonra dağ gibi üzerinize yıkılır. Velilerimiz de öğrencilerimize bu dönemde destek olmalıdır. Çocuklara bu sınav senin geleceğinin anahtarı eğer başarısız olursan hayatın ellerinden kayar, senin için o kadar emek para sarfettim gibi destek verdiğinizi sandığınız halbuki tamamen kaygı uyandırıcı cümleler sarfetmekten kaçınmalısınız. Bu aşamada ona yapabileceğiniz en büyük destek onu teşvik edici, motive edici davranışlarla yanında olmaktır. Örneğin birlikte okulları gezebilirsiniz hayalindeki mesleklerle ilgili o mesleği şu anda yapan kişilerle görüştürebilirsiniz. Zaten önlerinde rekabet ettikleri, kaygı duydukları zamanlar olacak siz bu zamanları rahatlatan, onun nefes aldığı, hoşlandığı aktivitelerle hayatını kolaylaştıran konumunda olursanız onu ve kendinizi strese sokup gereksiz motivasyon düşüklüğünün önüne geçmiş olursunuz. Lütfen daha önce bir deneyiminiz yoksa öğrenciye nasıl yaklaşılması gerektiğini uzman kişilerden yardım alarak öğreniniz.
Kurs Merkezimiz 2000 yılında kurulmustur. Kurs Merkezimiz, öğretmen okulu kökenli, devlet okullarında 20 yıl görev yapmış, emekli öğretmen Atiye İnci tarafından kurulmuş ve eğitim öğretim faaliyetleri bizzat kendisi ve diğer emekli öğretmenlerce yürütülmektedir.
Devamını OkuADRES:
Mehmet Ali Akman Mah. 16 Sokak APT:6 Zemin Kat Güzelyalı, İzmir
TELEFON:
0 (530)500-4281 (Yaz İçin)
0 (232)248-4676
*0 (232) 248-4676
*0 (232) 248-4146
*0 (530) 500-4281
*0 (505) 419-9719