0 (530) 500-4281

Başarısız Öğrenci Yoktur…


Child with learning difficultiesBaşarısız öğrenci yoktur,eksikleri olan ,bazı dersleri ve ilgi alanları farklı olan öğrenciler vardır. Her insanın farklı biyolojik yapısı olduğuna göre, her öğrencinin de her dersi aynı seviyede algılaması, başarması beklenemez. Çünkü zeka çeşitliliği söz konusudur. Bazıları sayısal, bazıları görsel, bazıları sözel, bazıları sanatsal zekaya sahiptir.

Öğretmenlerin bunu bilerek sayısal zekalıya daha çok sözel, sözel çocuklara ağırlıklı olarak sayısal derslerden daha çok nasıl verebilirim çabasını göstermesi beklenir. Bu günün sisteminde böyle olmak zorundadır. Bir sözel ağırlıklı çocuğun istediği yere girebilmesi için sözelciler içinde en çok matematik yapması gerekmektedir ki; sıralamada öncelikli olsun. Sayısalcılar için de sözelden ne kadar çok doğru yaparsa, kendi sıralamalarında önlere gelebilmesi mümkün olsun. Esasta çocuklar bu nedenle çok zorlanmakta, okuldan, öğretmenden, hatta anne babadan bile soğumaktadırlar.

Öğretmen dersini sevdirmek zorundadır. Sevgi istek yaratacak, istek öğrenmeyi getirecektir. Müzik dersinde yapılan hata; öğretmen okulu ikinci sınıftaydım. Bir müzik dersinde öğretmenim sözlüye kalkmamı istedi. Ben de kendimi hazır hissetmediğimi, bir sonraki derste kalkmak istediğimi söyledim Öğretmenim “Eylülde görüşürüz.” dedi. Daha sonraki her hafta sözlü sınava kalkmak için el kaldırdığımda “Eylül’de” yanıtı aldım. Sevmeme, bilmeme, istekli olmama rağmen o günden sonra, mandolini elime almak istemedim. Müzik dersinden ikmale kaldım.

Alttan eksik geliyorlar, o yüzden isteneni yükleyemiyorum, başarıyı yakalayamıyorum diyen ikinci devre branş öğretmenlerine burada birkaç sözüm var; öğretmenlikte esas olan öğretmekse: müfredatın yetişmesi düşünülmeden, öğrencilerin bulunduğu seviyeden başlayıp öğretmeyi becermek mi?, müfredat yetişecek diye anlatırım, anlayan anlasın mı?, gücü olan alsın, anlasın la yürünürse dersinizi ve sizi öğrencileriniz sever mi? Biliyorum ki onlar dersinizi sevmez, sabote eder ve siz de başarısız olursunuz. Her öğrencinizi tanıyor ve dersinizi her öğrencinize hitap edecek şekilde planlayabilir musunuz? Bir fizik öğretmeni; sınıfa girince ilk sorusu geldikleri okul ve çevrelerini öğrendikten sonra alan ağırlık ve hacim ölçüleri ile ilgili sorular sorarmış. Bir ton kaç kilogram dediğinde aldığı yüz kilogram, on kilo, bir kilo cevaplar çoğunlukta olunca, daha sonra kullanacağı bu alan, ağırlık ve hacim ölçülerinin esasını, birbirleri ile ilişkisi ve alt üst çevirmelerini kavratmak için birkaç haftasını verir, sonradan da tekrarlarla konuyu pekiştirip, başarıyı ancak yakalayabildiğini anlatmıştı. Bir öğretmen sınıfta öğrenmeyi sağlayamıyorsa sevilmez. Ülkemizde hangi öğretmen anlattığı konunun %95’in üzerinde öğrenilmesine dikkat eder. Sınıfta öğrenilen konu unutulmaz. Eve verilen pekiştirme ödevleri eksiksiz yapılır. Çünkü konu öğrenilmiştir, zevk verir. Konuyu öğretmeden verilen ödevi kim yapar? Okullardan öğrenci niye kaçar? Mutlu olan dersini, öğretmenini seven öğrencinin dışarıda arayacağı ne vardır? Sevgisizlik, ilgisizlik ve dışlanma, kabul görmeme durumları okuldan soğutur öğrencileri. Dershanelerde öğrencilere çok şey verilmez ama paralarının hatırına adları, esemeleri okunur, değer görürler orada ve onun için dershaneleri sever öğrenciler. Veliler de başarısızlık durumunda kendilerini sorgulamalıdır.

– Çocuğumun bütün ihtiyaçlarını zamanında gideriyor muyum? (giyecek, yiyecek, kitap defter, araç-gereç, yeterince sıcak ve aydınlık sessiz bir oda. )

– Çocuğuma yeteri kadar zaman ayırıp onunla konuşuyor, geziyor, eğleniyor muyum?

– Okuluna giderek eksikleri ve bunların giderilmesi yönünde çaba sarf ettim mi?

– Ona her konuda iyi örnek oluyor muyum?

– Çevre faktörlerinden onu kötü etkileyen durumlar için ne tedbirler aldım?

– Öğretmenleri ile görüşmede sınıf arkadaşları ve okulda kabul görmesi için çeşitli etkinliklere izin verdim mi? Öğretmenlerin gerekli desteğini sağlayabildim mi?

– Güven kazanması için neler yaptım?

– Çocukları suçlamadan yapılan hata ve eksiklerin tamamlanması için yeniden planlama ve küçük desteklerle başarısızlıkların üstesinden gelinebilir.

10 thoughts on “Başarısız Öğrenci Yoktur…

  1. hülya yüksel -

    çocuğum ders çalışmak istemiyor kitap okumadığı için soruları anlamakta zorlanıyor ne yapmam gerektiyini bilemiyorum zorladığım zamanda çalışıyormuş gibi yapıyor ama baştan savdığı için aklına birşey girmiyor bu yüzdende sınavlarda başarısız oluyor ne yapmalıyım derslerinde yardımcı olmam için bana bir akıl verin

  2. esin -

    benim kızım 5 sınıfa gidiyor derslerindeki başarısı bu sene dahada düştü kursada gönderiyorum öğretmenleri derste çok aktif olduğunu söylüyorlar ama sınavlarda başarısız bu beni çok üzüyor ne yapabilirim

  3. admin -

    Hulya Hanim,

    Okudugunu anlamayan, yorum yapamayan bir cocuk hicbir zaman sinavlarda basarili olamaz. Cocugunuzun once okumasini saglamaniz gerekir. Kitap okumayi sevmiyor ise, kucuk siirler, zevkli ve kolay paragraflar okutun. Onu yorumlamasini ve anlamasini saglayin. Cocugunuzla konusun, onu dinleyin, yorum yaptirin ve soru sorun. Bunu zevkli hale getirin. Cocuk sizin, degistirme olanaginiz yok ve cocugunuzun hayati sadece ders degil. Once kendinden emin, rahat, huzurlu mutlu bir birey olmasini saglayin. Dersle bogarak kisiligini bozmayin. Ona guvendiginizi, inandiginizi tavir ve davranis olarak her zaman gosterin.

  4. nazan -

    Merhaba ilkogretim 3.sinifa giden bir kizim var. Okul hayati boyunca ogretmenleri derste surekli konustugunu dersi dinlemedigini soyluyorlar kizim zaten bunu kabul ediyor ve konustugundan dolayi kendisi bile rahatsiz oluyor. Yazili notlari iyi evde test cozdugu zaman genelde 20 sorudan 1 veya 2 yanlisi oluyor. Ama bazen ogrendigi seyleri cok cabuk unutuyor. Dikkatini cok cabuk kaybedip baska seylerle ugrasiyor. Ders disinda eglenme gezme hep akli bu tur seylerde. Biraz derslerle ilgilensin istiyorum. Yazimdanda anlasildigi gibi kafam karma karisik ne yapacagim ya da ne yapmiyacagim bilmiyorum. Bana yardim ederseniz sevinirim.

  5. tülin özkan -

    benim oglum 2.sınıfa gidiyor kitap okuma alışkanlıgı olmadıgı için sınavlarda başarısız oluyor matematik kötü diğer dersleri testlerde iyi evde soruları yapıyor yazılıdaheyecandan yapamıyor yardımcı olursanız sevinirim

  6. derya -

    benimde nazan hanım gibi 3, sınıfa giden bir kızım var ve okuma yı sevmiyor bunun içinde diğer dersleri başarısın ev çokta matematik te ona ders aldırıyorum ama aldırmamıda bir faydası olmuyor çünki çabuk unutuyor. Matematik derslerinden pek anlamadığını söylüyor. Ama benim ona yapacağım bir şey varsa hiç unutmuyor ve çok ısrarcı çok fazla beni biktırana kadar ağlıyor ağlamasından bir türlü vaz geçiremedim ne yapmam gerekir bana yardımcı olursanız sevinirim……..

  7. ilknur -

    yazılarınızı yakından takip ediyorum ve önerilerinizide uyguluyorum fakat benim 3.sınıfa giden bir oğlum var babasından ayrıyız ve ben ailemle yaşıyorum yani dede annenne ben ve oğlum bu zamana kadar hep dedikleri yapılmış bi çoçuk sevgiyle büyümüş ve şımartılmış bir çocuk yanlış yaptığımızın farkındayım inşallah gec kalmamışızdır bu konuda ne yapmalıyım okulunda 1.sınıf ve 2. sınıfı kollejde okudu maddı durum sıkısıklığından dolayı da 3. sınıfta devlet okuluna verdım 24 kişilik sınıftan 3. sınıfta 42 kişilik sınıfa geçınce sınıfınada adepte olamadı ve öğretmeni sürekli şikayetlerde bulundu derslerınde başarısız sürekli hareket halinde ve sınıf huzurunuda bozduğu konusunda şikayette bulunmakta okadar üzerine düşüyorum her isteğini yapıyorum dersleriyle özellikle kendim ilgileniyorum ama yinede iyi bir sonuç alamıyoruz bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum teşekkürler.

  8. admin -

    Ilknur Hanim,

    Ozel okuldan normal okula gecen cocuklarda bu tur sorunlar gorulebilir. Anne baba ayri olan cocuklar zaten genelde problem yasayabilirler. Cocugun her istedigini yapmak dogru degildir. Belirli kurallar koymaniz gerekir ve cocugun her istedigini asla yapmayin. Dunya kendi etrafinda donuyor zannetmesin. Bu tur ogrenciler bizim etudumuze devamli olarak gelir, ve ogrenci ancak bir duzene sokulduktan sonra normal davranislar sergiler ve sorumluluk sahibi olur.

    Benim size tavsiyem iyi bir egitim kurumundan ya da egitimciden yardim almanizdir. Kolaylikler dilerim.

    -Atiye Inci

  9. admin -

    Derya Hanim,

    Cocugunuz istedikleri seyleri aglayarak elde etmeye alismis. Kesinlikle bundan vazgecirmeniz lazim. Belirli kurallar koymaniz gerekir ve bu kurallara kendiniz de uymalisiniz. Sevdigi seylerden kisitlayacaksiniz. Mesela TV yi kapatip onunla beraber ders calisirken yaninda oturacaksiniz. O da mecburen acip kitap okuyacak. Cocugun belirli bir duzene girmesi gerekir. Son olarak da iyi bir egitim kurumundan ya da egitimciden yardim almanizi tavsiye ederim. Kolaylikler dilerim.

    -Atiye Inci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir